Gatekunst Bergen

Bergen er på mange måter Norges gatekunsthovedstad. I “krigen mot graffiti”  som startet på 90-tallet, valgte Bergen etterhvert å heller legge til rette for at noen utvalgte vegger kunne dekoreres, i stedet for å kjempe mot det som ble ansett som et problem. Fra tidlig på 2000-tallet ble både graffiti og gatekunst mer anerkjent. Etter at et par kjente gatekunstnere markerte seg i Bergen, med verk der de brukte både kjente bergensere, humor og en dose meninger i uttrykkene sine, ble gatekunsten mer anerkjent og likt blant Bergenserne. De siste ti årene har gatekunst blitt sett på som en berikelse for byen og en arena for ungdom å kunne utvikle og vise kreativitet. 

Kunst kan både engasjere og provosere, og det er i alle fall noe gatekunsten, i alle sine former, har klart i Bergen. Alt fra den allmenne bergenser til enkelte regjeringsmedlemmer har en mening om gatekunsten. Ordbruken varierer fra “hærverk” til “verneverdig” når kunsten diskuteres. Det er ikke bare selve uttrykket i gatekunsten som er et område for diskusjon, men også plasseringen og lovligheten av den. Gatekunstens fordel er at den kan plasserer slik at det forsterker budskapet eller synligheten sin. Gatekunsten ulempe er at det er ikke alltid plasseringen er lovlig. 

Kanskje er det akkurat derfor vi Bergensere i så stor grad favner om gatekunsten vår? Vi er jo litt rebelsk av oss, og liker ikke at noen forteller oss hva som er lovlig eller ikke lovlig. Den har også vekket jaktinstinktet i Bergenseren. Stadig flere jakter på fersk gatekunst og foreviger den på fotografi, før den blir overmalt, stjålet eller slitt ut av bergensværet. Gatekunsten setter i alle fall sitt preg på byen, til opplevelse for både oss Bergensere og våre gjester!

Tekst av: Lin Stokke

+4